Ermelo pronkt met Wijk van de Toekomst; ‘en dat mag ook’
Het is een traject ‘ups en downs’ maar bewoners, gemeente, Uwoon en Liander willen het wel iedereen laten weten: Ermelo-west is de Wijk van de Toekomst. Op twee plekken in wijk zijn daarom speciale welkomstborden geplaatst.
Teake Dijkstra 05-06-22, 11:00
Het einddoel is dat de hele wijk, met koop- en huurwoningen, aardgasvrij wordt. ,,Nu kun je als je de wijk binnenrijdt dit ook echt zien. En dat mag ook want het is een bijzonder traject dat we hier samen afleggen”, stelt projectleider Stefan Ramaker in een persbericht.
Tussenstap
Eerder werd bekend dat de provincie Gelderland daar 4,4 miljoen euro subsidie op tafel heeft gelegd. Voor elke woning is 12.000 euro beschikbaar. De helft daarvan is voor isolatiemaatregelen, de andere 6000 euro voor installatiemaatregelen, waaronder de hybride warmtepomp.
Want aardgasvrij in 2027, zoals aanvankelijk de opzet was, is niet voor iedereen haalbaar. Dat is ook te zien op de welkomstborden. Voor wie het na isoleren een stap te ver is om direct helemaal van het aardgas te gaan is er de tussenstap van het ‘aardgas besparen’.
Binnenkort start een groep bewoners van de wijk die kijkt naar de voor- en nadelen van verschillende systemen met (hybride) warmtepompen.
Het is een project waarin bewoners, corporatie Uwoon, gemeente en energiebedrijf Liander als enkele jaren bezig zijn om de woningen stap voor stap te verduurzamen.
Niet makkelijk
,,Het is een traject met ups en downs’’, stelt Ramaker. ,,Het is de eerste keer dat we zoiets samen doen. We moeten echt samen het wiel uitvinden. En dat is niet altijd even makkelijk’’, is de ervaring. ,,Een open houding, luisteren en leren van elkaar zijn hierin de sleutelwoorden.’’
De welkomstborden op de Arendlaan en de Leeuwerikstraat zijn bedoeld om de inspanningen extra onder de aandacht te brengen.
De kosten van aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp liggen volgens Vereniging Eigen Huis tussen 4500 en 6000 euro. Een voorwaarde voor subsidie voor die installatie is wel dat de woning eerst voldoende geïsoleerd is.
Andere wijken in Ermelo komen later aan de beurt om (deels) van het aardgasnet te gaan. De gemeente verwacht niet dat voor die volgende delen vergelijkbare subsidieregelingen beschikbaar zullen zijn.
Proeftuin
Ermelo-west is eind 2019 door de gemeente Ermelo aangewezen als Wijk van de Toekomst. Toenmalig minister van binnenlandse zaken Ollongren had de wijk opgenomen in het project van 27 ‘proeftuinen’, die geld krijgen voor het aardgasvrij maken van de wijk. De ervaring die nu in Ermelo-west wordt opgedaan met de tussenstap kan ook worden benut voor andere Wijken van de Toekomst.