Van een keukentafelgesprek kan veel afhangen. Aan de hand van dat gesprek bepaalt de gemeente of u thuis zorg of ondersteuning nodig heeft, in welke vorm en voor hoeveel uur. Zó haalt u er alles uit wat erin zit.

Heeft u ondersteuning of zorg nodig om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen? Dan kunt u via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) hulp vragen aan de gemeente. U krijgt dan een uitnodiging van een Wmo-consulent voor een persoonlijk gesprek, bij u thuis. Vandaar de naam keukentafelgesprek. De Wmo-consulent doet onderzoek naar uw persoonlijke situatie en vraagt welke ondersteuning u nodig denkt te hebben. Het is belangrijk dat alles wat u wilt bespreken aan bod komt en dat u de juiste antwoorden geeft. Daarmee kunt u voorkomen dat u straks te weinig hulp krijgt. Een paar tips.

Begin op tijd

Neem op tijd contact op met uw gemeente als u hulp wilt aanvragen. U dient uw aanvraag in bij het Wmo-loket van uw gemeente. De wachttijd voor een keukentafelgesprek kan oplopen tot zes weken. Daarna kan het nog een tijd duren voordat de zorg op gang komt. Het hele proces kan in totaal wel tien weken in beslag nemen. Wacht dus niet te lang met hulp vragen. Heeft u direct hulp nodig? Dan kunt u het beste contact opnemen met het sociaal wijkteam of het WMO-loket in uw gemeente en de situatie uitleggen. Daarmee vergroot u de kans op een snelle procedure.

Voorbereiding

Maak van te voren een lijst met onderwerpen en vragen die u wilt stellen, zodat u niets vergeet. Denk aan zorg, huishouden, klusjes en boodschappen. Wat kunt u zelf? Wat wilt u beslist niet uit handen geven? Aan wat voor hulp heeft u echt behoefte? En wat verwacht u van de toekomst? Deze checklist helpt u op weg. Verdiep u in de mogelijkheden die de Wmo in uw gemeente geeft. Dat varieert van hulp in de huishouding tot aanpassingen in de woning. Individuele begeleiding kan ook. Dan komt iemand bij u langs om u te helpen met de administratie of om bijvoorbeeld afspraken met de tandarts te regelen of een vervoerspas aan te vragen. In sommige gemeenten vallen niet alle vormen van hulp onder de Wmo. Denk aan een boodschappendienst of een klusjesman. Aarzel niet om daar toch naar te vragen als u daar behoefte aan heeft. Vraag de consulent mee te denken over oplossingen.

Vraag iemand erbij

Twee weten meer dan een. Laat u helpen door een partner, familielid, mantelzorger, goede vriend of vriendin en bereid samen het gesprek voor. Bespreek met elkaar wat u wilt zeggen en zorg dat u er hetzelfde over denkt. Gaat u samen met een mantelzorger het gesprek in? Ook de mantelzorger kan aangeven welke zorg of ondersteuning hij of zij kan geven en welke steun hij of zij daarbij kan gebruiken. Of vraag bij uw gemeente naar een onafhankelijk cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar. Die kan samen met u een persoonlijk plan maken. Hierin legt u vast wat u zelf kunt doen, welke veranderingen u in de toekomst verwacht en wat u belangrijk vindt om zelf te blijven doen.

Overschat uzelf niet

Zeg niet te snel dat u iets wel zelf kunt doen. U hoeft niet te overdrijven, maar maak uw hulpvraag ook niet te klein. Laat uitslagen van medische onderzoeken, medicijngebruik en ander bewijs zien. Alles wat iets zegt over uw persoonlijke situatie is belangrijk bij het gesprek.

Alleen verder praten

Misschien wilt u niet alles bespreken waar uw naaste bij zit. Vraag dan bij de gemeente een gesprek voor uzelf aan om uw kant van het verhaal bespreken. Dat geldt zowel voor degene die zorg nodig heeft als voor de mantelzorger.

Neem de tijd

Heeft u te weinig tijd tijdens het gesprek om alles te bespreken, vraag dan gerust om een vervolgafspraak.

Na afloop

Vraag de Wmo-consulent om een samenvatting van het gesprek en schrijf de hoofdpunten op. Later ontvangt u een verslag van het gesprek. U kunt dan rustig bekijken of alles klopt en of u dingen mist die wel zijn besproken. Ook kunt u dan eventuele aanvullingen of wijzigingen doorgeven.

Meer informatie

In deze brochure vindt u veel informatie over het keukentafelgesprek.