Skip to content
Op 1 oktober jl. is de ‘gasketelwet’ aangepast: vanaf 1 april 2022 moeten bedrijven gecertificeerd zijn om gasinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, te plaatsen, onderhouden of repareren. Zelf sleutelen of een handige kennis het werk laten doen, is dus uit den boze.
Man repareert cv-installatie
Reparatiewerkzaamheden aan een cv-installatie

De wet is aangepast, omdat te veel mensen koolmonoxidevergiftiging oplopen. In 2015 publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een rapport waaruit bleek dat bijna de helft van de koolmonoxidevergiftigingen wordt veroorzaakt voor cv-installaties, ook moderne en door erkende bedrijven onderhouden cv-installaties. Tot dan toe werd gedacht dat 5 tot 10 mensen jaarlijks aan het inademen van koolmonoxide overlijden, en enkele honderden mensen erdoor in het ziekenhuis terecht komen en blijvende schade oplopen. De Onderzoeksraad schat dat het aantal 3 tot 5 keer zo hoog is.

Ontstaan van koolmonoxide

Koolmonoxide kan ontstaan door verkeerd geïnstalleerde, onjuist afgestelde en verkeerd onderhouden of kapotte gasinstallaties (cv-ketels, geisers, gashaarden e.d.) of afvoerkanalen. Ook hele moderne en gloednieuwe cv-installaties kunnen voor koolmonoxide zorgen. Belangrijk om te weten is dat bij het vervangen van een cv-ketel ook het complete rookgasafvoerkanaal moet worden vernieuwd.

Verhuurders en huurders ook strafbaar

Vanaf 1 april 2022 mogen alleen bedrijven met een geldig certificaat werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren. Niet alleen het bedrijf zonder certificaat dat werkzaamheden uitvoert, is in overtreding. Ook degene die opdracht geeft aan een niet-gecertificeerd bedrijf is vanaf 1 april 2022 strafbaar. De wet geldt dus ook voor woningeigenaren, verhuurders en huurders. Zij moeten erop letten dat een bedrijf gecertificeerd is.

Controleer het certificaat

Bedrijven en installateurs hebben nu anderhalf jaar de tijd om hun certificaat in orde te brengen en eventuele bijscholing te doen. De komende tijd wordt er ook een online register opgezet, zodat je altijd kunt controleren of het ingeschakelde bedrijf het certificaat heeft.

Voorkom vergiftiging

Koolmonoxide is een onderschat probleem. Ook het inademen van lage concentraties is heel slecht voor je gezondheid. Koolmonoxide kun je niet zien, ruiken of proeven, dus je kunt er ook moeilijk op reageren. Een koolmonoxidemelder is het enige apparaat dat je kan helpen, maar ook die zijn niet allemaal betrouwbaar. Op de website van de Brandweer lees je wat je (nu al) zelf kunt doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen).

Film Onderzoeksraad voor de Veiligheid

Back To Top
Zoeken