Skip to content
Door klimaatverandering is er meer ruimte nodig voor water in Nederland. Dat concluderen klimaatexperts na de publicatie van het IPCC-rapport 2021 afgelopen maandag. Iedereen kan hieraan bijdragen. Wat kan je als huurder doen?
Auto rijdt door overstroomde straat met huizen
Auto rijdt door overstroomde straat in Oegstgeest. Sloot, iStock

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bestaat uit een grote groep klimaatwetenschappers van over de hele wereld. Samen hebben zij gekeken naar duizenden internationale klimaatonderzoeken over klimaatverandering, en publiceren hierover. Zij concluderen dat het klimaat ongekend snel verandert. Dit heeft ook effect op het weer, dat wordt extremer.

Alarm

Voor alle landen en regio’s in de wereld is het rapport alarmerend. Voor Nederland is de grootste bedreiging het water. De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht. Daarnaast ligt Nederland in een delta: door zware regenval komt er ook veel water via de rivieren ons land binnen. Door het stijgen van de zeespiegel kan het water in de rivieren minder makkelijk naar zee stromen.

We hebben steeds vaker te maken met extreem weer: hitte en droogte, maar ook zware regenval en stormen. De afgelopen weken hebben we gezien wat extreme regenval kan betekenen voor onze woonomgeving. Daarbij zijn veel mensen om het leven gekomen.

Aanpassing aan klimaatverandering

Het is noodzakelijk dat iedereen zich voorbereid op klimaatverandering. Aan de ene kant moeten we zorgen dat de broeikasgassen in de lucht heel snel afnemen zodat het klimaat minder snel gaat veranderen. Aan de andere kant moeten we ons land aanpassen. Dat heet klimaatadaptatie.

Als huurder van een woning met buitenruimte kun je twee dingen doen om te zorgen dat regenwater meer ruimte krijgt:

  • Je kunt zorgen voor minder tegels rond je huis, en
  • Je kunt een regenton aansluiten op de regenpijp.

Tegels eruit, planten erin

Tegels, bestrating en asfalt zorgen ervoor dat water niet de grond in kan zakken. Bij hevige regenval kan het riool al het water niet afvoeren. Het riool stroomt over en het water kan daardoor huizen binnenstromen. Tegels verwijderen helpt, maar het gaat nog beter als je er planten voor in de plaats zet. Planten helpen om het water sneller af te voeren. Je kunt het klein en groot aanpakken: van een geveltuintje tot een watervriendelijke tuin. Kies wat bij je past.

Regenton

Ook een regenton helpt om het overtollige water tijdelijk op te vangen, zodat het riool het niet allemaal meteen hoeft te verwerken. Er zijn regentonnen in soorten en maten, van hoge smalle voor balkons tot grote regenschuttingen voor tuinen.

Samenwerken

Samen met je buren, met de verhuurder en de gemeente kun je nog veel meer doen. Denk aan het vergroenen van de gemeenschappelijke buitenruimte, ondergrondse regenwaterbuffers en daktuinen. Al deze maatregelen helpen ook bij extreme hitte en droogte. Bij onderhouds- of verbeterprojecten doet de verhuurder er goed aan om rekening te houden met extreem weer. Op de website van de Groene Huisvesters vind je inspiratiedocumenten over klimaatadaptatie voor jezelf en om te delen met je verhuurder.

Back To Top
Zoeken