Skip to content

Als u veel thuis bent, is het fijn als u op afstand toch contact kunt houden met de mensen om u heen en uw zaken kunt regelen. Het is handig als u daarvoor de computer, tablet of smartphone kunt gebruiken.

WhatsApp

Heeft u een smartphone met WhatsApp? Dat is fijn, want daarmee kunt u makkelijk berichten en foto’s versturen en ontvangen. Maar wist u dat u met deze app nog veel meer kunt?

 

Spraakberichten sturen.
Vindt u het lastig om te typen op een telefoonscherm? Dan kunt u ook een spraakbericht opnemen en versturen. Naast de plek waar u berichten kunt typen, staat een plaatje van een microfoon. Leg uw vinger op het plaatje terwijl u praat en laat los als u klaar bent. Het bericht wordt automatisch verstuurd.

Beeldbellen.
U kunt met WhatsApp ook een videogesprek voeren. Ga daarvoor naar een gesprek. Tik op het plaatje van de filmcamera naast de naam van de contactpersoon. U belt uw contactpersoon dan via WhatsApp. Als uw contactpersoon de oproep aanneemt, kunt u elkaar zien terwijl u met elkaar praat. U hebt hiervoor wel een goede internetverbinding nodig.

Beeldbellen met meer mensen.
Als u een videogesprek voert met iemand, kunt u nog twee extra deelnemers uitnodigen voor het gesprek. Tik daarvoor op het plaatje Deelnemer toevoegen (een hoofd met een + erbij). Als de uitgenodigde deelnemer het gesprek aanneemt, ziet u ook hem of haar in beeld en u kunt met meer mensen tegelijk praten.

Contact houden met een groep.
Een WhatsApp-groep is een handige manier om contact te houden met een groep mensen, bijvoorbeeld uw familie, uw straat of galerij of uw wandelclub. Wilt u een groep starten? Bespreek dit dan met een paar anderen, om er zeker van te zijn dat zij willen deelnemen aan uw groep. Wilt u weten hoe u een groep aanmaakt? Lees de instructies voor Android-telefoons en voor de iPhone.

Facebook

Facebook is een leuke manier om te volgen waar uw vrienden en familieleden mee bezig zijn. U kunt hun foto’s en video’s bekijken en berichten lezen. Maar u kunt ook een privébericht sturen naar uw contacten op Facebook. Zo kunt u berichtjes uitwisselen met Facebook-vrienden van wie u het telefoonnummer niet heeft. Ook kunt u een videogesprek voeren. Berichten sturen en praten via Facebook kan zowel met de computer als met de tablet of smartphone. Heeft u nog weinig ervaring met Facebook? Lees dan eerst dit artikel op de website van SeniorWeb.

Facetime

Heeft u een iPad of iPhone, dan is het heel handig om de app Facetime te gebruiken voor beeldbellen. U kunt hiermee een videogesprek voeren met andere bezitters van een iPad, iPhone of Apple-computer. Open de app en kies een contact waarmee u wilt videobellen. Tik daarna op het plaatje van de camera. Als de ander uw oproep accepteert, kunt u elkaar zien. Meer over Facetime leest u in dit artikel op de website van SeniorWeb.

Cursus Welkom online

Heeft u nog weinig ervaring op internet, dan is de cursus Welkom online misschien iets voor u. Deze cursus volgt u op de computer. U kunt daarbij begeleiding aanvragen via het Nationaal Ouderenfonds. In de cursus leert u zoeken op internet, online prijzen vergelijken en e-mailen bijvoorbeeld. Ook maakt u kennis met andere mogelijkheden, zoals gezondheidsapps voor uw smartphone en digitaal contact met de huisarts.

Thuis online bezig zijn

Wilt u meer weten over videobellen, online boodschappen doen of leuke dingen doen op internet? Kijk dan eens op Thuis online van SeniorWeb. Op deze pagina vindt u artikelen en filmpjes over hoe u in contact kunt blijven met anderen, bijvoorbeeld via WhatsApp of sociale media. Ook krijgt u tips over online films kijken, muziek luisteren en nog veel meer.

Online bankzaken regelen

Het is erg fijn om op afstand bankzaken te kunnen regelen. Zo weet u altijd hoe u er financieel voor staat en bent u nooit te laat met een betaling. Wilt u hier meer over weten, kijk dan eens op Eenvoudigbankieren.nl.

Online medische zaken regelen

Voor contact met de huisarts, hoeft u in veel gevallen de deur niet uit. Veel zaken kunt u ook telefonisch of online bespreken. U kunt bijvoorbeeld een vraag stellen via het patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Sommige huisartsen houden ook videoconsulten. Vraag ernaar bij uw huisarts. Lees meer in het artikel Wel zo makkelijk: digitaal contact met de huisarts. Ook hulpmiddelen zoals looprekken en douchestoelen kunt u online bestellen. Lees er meer over in het artikel Hoe kom ik aan hulpmiddelen?

Online zaken regelen met de overheid

Zorgtoeslag aanvragen, uw rijbewijs verlengen of uw opgebouwde pensioen bekijken? Dat kan allemaal op afstand met behulp van uw inlogcode bij de overheid, uw DigiD. U hoeft deze code maar één keer aan te vragen. U gebruikt de code gebruiken voor uw contact met overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en het CBR. Lees meer in het artikel over DigiD aanvragen op de website van SeniorWeb.
Back To Top
Zoeken