skip to Main Content

Eerst even kort voorstellen: ik ben Ruud de Jong, één van de bestuursleden van De Groene Draad. Daarnaast ben ik ook één van de energiecoaches in Ermelo.

De energie die in huizen verbruikt wordt, wordt steeds duurder. Ik heb het dan over de energie om je woning te verwarmen, voor warm (douche)water en om te koken.

Met name de gasprijs is de laatste maanden omhoog geschoten. Maar de stroomprijs is daar aan gekoppeld en stijgt dus vrolijk mee.

Uwoon is al een aantal jaren druk bezig om woningen met een ongunstig energielabel – met name E, F en G, oftewel slecht geïsoleerde huizen – te isoleren en zo op te werken naar label B, of zelfs A.

Maar u als huurder kunt zelf vaak ook maatregelen nemen die het energieverbruik terugbrengen. En dus geld besparen. Ik noem een aantal mogelijkheden:

  • Hang een gordijn voor de voordeur. Is niet alleen comfortabeler want minder kou in de gang, maar hiermee houd je ook kou beter buiten de deur.
  • ’s Avonds gordijnen voor de ramen sluiten houdt ook beter de warmte in de kamer. Comfortabeler en geld besparend. Het beste is het om de radiator vrij te houden.
  • Ook wil het onder de deuren door nog wel eens kou binnenkomen Dit kun je tegen gaan door fleecedekens, lange rolkussens e.d. tegen de onderkant van de deur te leggen.
  • Ik kom bij mijn werk als energiecoach regelmatig tegen dat de watertemperatuur van de CV op 80°C staat. In bijna alle huizen is dat tegenwoordig onnodig hoog. Zeker bij redelijk tot goed geïsoleerde woningen is 60 – 65° C En met deze instelling van uw Cv-ketel werkt de ketel efficiënter en spaart u gas uit. Vraag er naar als het onderhoudsbedrijf bij u langs komt om de CV te controleren. Of vraag hulp hierbij bij de energiecoaches.
  • Als u nog geen radiatorfolie heeft is dat zeker ook een aanrader. Ook hiervoor zijn er mensen in Ermelo aanwezig om u daarbij te assisteren, in de vorm van het support team.
  • En o ja: die mooie afdekkappen op radiatoren zorgen er wel voor dat de warmte minder goed afgegeven kan worden aan de kamer.
  • Tot slot noem ik nog de radiatorventilatortjes. Deze klik je met magneetjes onder de radiator en zorgen er voor dat de warmte van de radiator sneller, efficiënter wordt afgegeven aan de kamer. Deze zijn bij de meeste bouwmarkten te koop, maar vergen dus wel wat investering.

Bij de meeste van deze maatregelen is het wel zaak om de ventilatie van uw woning in de gaten te houden. Want alle kieren en gaten dichtstoppen betekent natuurlijk wel minder verse lucht in de woning. De ventilatiesituatie van uw woning kan bekeken worden met een CO2-meter. Die kan geleend worden via Veluwe Duurzaam.

 Energiecoaches en support team.

Ik noemde al even de energiecoaches. In Ermelo zijn er vier van. Mensen die zeer gemotiveerd zijn om – belangeloos – iedere Ermeloër te helpen zijn huis energiezuiniger te maken. De huiseigenaar, dus Uwoon, zal met name aan de buitenkant van het huis (de schil) werken, maar de huurder/bewoner kan dus zelf ook veel doen. En de coaches willen daar graag bij adviseren.

Ik noem de namen even: Aart  Hoogendoorn, Han Kattenwinkel, Riet Bezemer, en ondergetekende.

Daarnaast hebben we in Ermelo een support team, die bij u aan huis komt om concreet aan de slag te gaan met b.v. radiatorfolie, tochtstrippen of een water bespaarder te installeren. De supportmedewerker in Ermelo is Karla Grevelink.

Aanvragen coach of support medewerker:

Zowel een coach als het support team kunt u aanvragen via de website van Veluwe Duurzaam of via het telefoonnummer van Veluwe Duurzaam 0525-701015:

Veluwe Duurzaam is hét duurzaamheidsloket van de gemeente Ermelo.

Ik nodig u uit om gratis gebruik van ons te maken. Doe er uw voordeel mee! We krijgen regelmatig na een gesprek te horen dat ze niet verwacht hadden dat ze zo veel konden doen om minder energie te verbruiken.

Ruud de Jong

 

Back To Top
Zoeken
X