Skip to content
Steffie.nl geeft eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis.
Tijdens het stookseizoen is de lucht in woningen vaak erg ongezond doordat mensen onvoldoende ventileren. Daarom ontwikkelden Aedes en de Woonbond extra informatie over goed ventileren en het tegengaan van vocht en schimmel in huis. Vanaf deze week is er eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis beschikbaar in vijf talen op Steffie.nl.

 

Steffie.nl is een website die ingewikkelde informatie begrijpelijk overbrengt. Niet alleen met geschreven tekst, maar ook door gesproken woord en beelden te gebruiken. Door deze aanpak is de inhoud geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking, maar ook voor laaggeletterden en mensen die (nog) niet goed Nederlands kunnen lezen. Zo wordt de site onder andere ingezet in buurthuizen en verzorgingscentra. De website biedt nu dus ook eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis.

Extra informatie over goed ventileren en het voorkomen van vocht in huis is hard nodig. Zodra het buiten kouder wordt, sluiten mensen deuren en ramen om warmte binnen te houden. Dat is logisch, maar veel mensen weten niet dat je wel moet ventileren. Als je alle ramen en deuren sluit, en geen klepraampjes of roosters open laat, ontstaat binnen een uur ongezonde lucht in huis. Ongezonde lucht kan allerlei klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid.

Pieter van het Kaar, bouwkundig adviseur bij de Woonbond

Gerrie van der Breggen, adviseur onderhoud en verbetering bij Aedes, wijst op het belang van voortdurende ventilatie. “In de nieuwste huizen is de ventilatie automatisch geregeld door een geavanceerd ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit meet. Maar in de meeste woningen moeten de bewoners het zelf doen door de raampjes en roosters open te houden en het ventilatiesysteem hoger of lager te zetten.”

Vocht en schimmel

Tijdens het stookseizoen nemen ook vocht- en schimmelproblemen in huizen toe. In huis wordt veel vocht geproduceerd. Vooral koken, douchen en de was in huis drogen zorgen voor veel vocht. Als dat vocht niet weg kan, ontstaat schimmel. Schimmel is erg ongezond en kan ernstige (long)ziekten, zoals astma veroorzaken.

De Woonbond en Aedes zijn blij dat er nu ook goede en eenvoudige informatie over ventileren en over vocht en schimmel beschikbaar is op Steffie.nl. Binnenkort komt er ook een ‘oefenspel’ in het Nederlands op Steffie.nl. Daarin kunnen mensen hun kennis van ventileren testen.

Deze informatie is vooraf uitgebreid getest door de doelgroep. Hierdoor weten we zeker dat de informatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking begrijpelijk is. Met de vertaling in het Engels, Turks, Arabisch en Tigrinya hopen we een grote groep mensen die wij vaak moeilijk kunnen bereiken met onze eigen informatie, te kunnen informeren.

Marlies Dijkstra, communicatieadviseur energie van de Woonbond

De informatie over gezonde lucht in huis is beschikbaar via wonen.steffie.nl.

Back To Top
Zoeken